Het Blog

Wildfotografie: Op Zoek naar Schotlands Wilde Katten, Otters en Arenden

Er leven in Schotland werkelijk buitengewone wilde dieren, zoals eekhoorns, edelherten, otters en meer exotische en schuwe dieren als de Schotse wilde kat, zeehonden, dolfijnen en zeearenden. Wildfotograaf en Instagrammer George Turner maakte enige tijd geleden een epische reis door Schotland om een paar van diens meest iconische fauna op de gevoelige plaat vast te leggen. Hij deed bij VisitScotland verslag van zijn reis.

George looks out on the Quiraing, Skye

George kijkt uit over de Quiraing, Skye | Foto van George Turner

“Met mijn camera in de hand (en een tas vol telelenzen) begon ik net ten noorden van Southhampton in Engeland aan de lange reis. Mijn missie? Om de fantastische diversiteit van Schotlands natuurlijke leefomgeving te vinden, te zien en te fotograferen.

Mijn eerste stop was in de woeste en afgelegen omgeving van Assynt in Wester Ross. Er reizen slechts een handvol toeristen zo ver naar het noorden, waardoor het de perfecte bestemming is om wilde dieren te zien zonder door andere mensen te worden gestoord. Bovenaan mijn wensenlijstje voor mijn 3 dagen in Schotland stond de Schotse wilde kat, een bedreigde en inheemse ondersoort van de Europese wilde kat.

Op zoek naar wilde katten in Wester Ross

Toen ik voorafgaand aan mijn reis met een aantal experts sprak, kreeg ik de tip dat er een aantal keren een wilde kat bij het gebied rond Loch Sionascaig is gezien. Aangezien wilde katten tijdens zonsondergang en zonsopgang het actiefst zijn, besloot ik om om 4 uur ‘s ochtends erop uit te trekken en me in het gras te verschuilen.

Goat in Wester Ross

George komt in Wester Ross een geit tegen | Foto van George Turner

Ik zal maar verklappen wat er gebeurde: helemaal niks. Nadat ik 3 dagen bij zowel zonsondergang als zonsopgang in de regen heb gezeten, heb ik bijna niks van het beest gezien. Op een koude middag besloot ik het iets anders aan te pakken. Ik klom de Stac Pollaidh tot halverwege op, vouwde mijn camouflage uit en wachtte geduldig af.

Dit was het moment waarop ik het dichtst bij dit mystieke beest kwam. Toen de zon net onder was gegaan en het laatste lichtsprankje de hemel verliet, zag ik op 100 m afstand een gespierde, gestreepte staart. Binnen 3 seconden was hij weer weg, en het was heel erg donker. Ik kan hierdoor ook niet met zekerheid zeggen of het een wilde kat of een kleinere, verwilderde huiskat was. Dat gezegd hebbende, als het er een was, denk ik dat deze kat van de gelegenheid gebruik maakte om mij in mijn zoektocht naar hem belachelijk te maken!

Beach

Het strand van Clachtoll in Assynt | Foto van George Turner

Toen ik in Assynt was, zorgde ik er ook voor om tussen ochtend en avond veel foto’s van het landschap te maken. Omdat de zichtbaarheid erg slecht was, en de iconische bergen daardoor door de wolken werden bedekt, trok ik in noordelijke richting naar de legendarische stranden van Achmelvich en Clachtoll. Als er geen koude wind zou zijn, zou je je zo stiekem op de Seychellen wanen!

Arenden en Zonsondergangen op Skye

Hierna reisde ik zuidwaarts naar Skye. Ik had het vanwege zijn spectaculair landschap vorig jaar december voor het laatst bezocht. Dit keer wilde ik nog dieper gaan; alle hoekjes en kiertjes verkennen om te zien wat het echt zo speciaal maakt.

Highland Coo in Skye

Schotse hooglander op Skye | Foto van George Turner

De volgende ochtend gingen we (ik en mijn mede-Instagrammer @ali.horne) naar de Quiraing om de zonsopgang te zien. We beklommen de berg voor een episch uitzicht, maar moeder natuur gooide hagel, sneeuw en regen in het eten.

We vernamen dat het weer verder naar het zuiden wel aangenaam was, dus sprongen we in onze auto’s en scheurden naar de Fairy Pools in een verscholen hoekje van Glen Brittle.

De poelen waren net zo mystiek als hun naam. Helder turkoois water, grillige ravijnen die door het woeste water zijn uitgehouwen, rustgevende watervallen en de prachtige Cuillin Hills op de achtergond. Wat wil je nog meer?

Fairy Pools, Skye

De iconische Fairy Pools op Skye | Foto van George Turner

Na een paar uur reden we naar het kleine vissersdorpje Elgol, beroemd vanwege het uitzicht op de Cuillins vanaf de kust. Sommige inwoners zeiden ook dat ze een paar otters hadden gezien, dus ik hoopte dat ik ook geluk zou hebben.

Sunset at Elgol

Zonsondergang op Elgol | Foto van George Turner

Helaas geen otters… Maar we zagen wel een paar zeearenden die in de verte hoog boven ons cirkelden. Dat, in combinatie met de epische zonsondergang, maakte alles toch weer goed.

De volgende ochtend probeerden we opnieuw de Quiraing te beklimmen (ja, echt!) om de zonsondergang te zien. Vanwege de sneeuw en de temperaturen die ‘s nachts onder het vriespunt zakten, was het een gevaarlijke rit naar boven. Onze beloning toen we op onze bestemming aankwamen? Een prachtige gouden lichtschildering over de Totternish Ridge en op het achterliggend land.

Sunset over the Quiraing

Zonsondergang in de Quiraing op Skye | Foto van George Turner

Ali ging hierop terug naar huis in Glasgow en ik reed verder richting het zuiden naar Argyll om een wilde kat en een otter te vinden. Ik heb er een van de twee gevonden… Maar welke?!

Otters in Argyll

Argyll staat bekend vanwege zijn breed aantal zeedieren: walvissen, dolfijnen, zeehonden, otters, trekvogels. Het kan niet op; ze leven allemaal in Argyll. Met een overvloed aan eilanden, lochs en beschutte baaien is het ook niet zo raar dat zoveel dieren beslissen om zich hier te vestigen.

Castle Stalker

Castle Stalker in de buurt van Oban in Argyll | Foto van George Turner

Ik verbleef in Oban en bracht veel tijd bij de monding van Loch Etive door. Er waren in de buurt van Oban en Castle Stalker (hierboven te zien) veel momenten om mooie foto’s te nemen. En mijn keuze wierp zijn vruchten af…

Mijn nieuw vriendje liet zich rond 9 uur ‘s morgens zien. Nadat ik het kenmerkend V-vormig spoor in het water zag, volgde ik de otter naar de oever en begon ik foto’s te nemen. Hij bleef maar 30 seconden, maar geloof me, het is een herinnering die ik voor altijd zal koesteren.

Otter in Argyll

Otter in Loch Etive, Argyll | Foto van George Turner

Ik bracht de volgende dag aan de bosrijke kust van Lochgilphead door om hopelijk een eekhoorn tegen te komen. Er zijn geen eekhoorns meer met een rode vacht in de regio’s Dorset en Hampshire, waar ik vandaan kom. Hoewel ik er niet in slaagde om er een te zien, gaf het mooie landschap genoeg voldoening.

The Road

Weg in Argyll | Foto van George Turner

Op de weg naar Glasgow Airport, vanwaar ik terug naar huis zou vliegen, dacht ik terug aan mijn tijd in de Hooglanden. Met een uitzicht als die hierboven is het niet zo raar dat ik met pijn in mijn hart terug ging én dat ik mezelf beloofde om spoedig terug te komen.”

Bekijk Georges Instagramaccount en website om meer van zijn foto’s te zien.

 

Opmerkingen