COVID-19. Bekijk de laatste coronamaatregelen en kijk welke ondernemingen weer veilig open zijn.

Het Blog

Islay, een Paradijs voor Whiskydrinkers

Ik heb Schotse whisky in kroegen van Tollcross tot aan Tain (en van Toronto tot aan Tokyo) geproefd. De drank een aroma en smaak die me onmiddelijk aan Schotland laat denken. Whisky, Uisge beatha in het Schots-Gaelisch, betekent levenswater. Maar voor mij betekent het thuis. Whisky is de nationale drank van Schotland, maar ook deel van ons nationaal bestel.

Ik ben op dit moment op een veerboot met een glas whisky in mijn hand op weg naar het legendarische ‘whiskyeiland’ Islay. Hier ga ik op zoek naar drie van mijn favoriete whisky’s ter wereld en probeer ik de smaak van dit uniek landschap te pakken te krijgen.

Islay en de Heer van de Eilanden

A single track road to a beach near Port Ellen on the Isle of Islay.

Eenbaansweg bij een strand in de buurt van Port Ellen, Islay | VisitScotland / Paul Tomkins, alle rechten voorbehouden

Voordat ik op Islay aankwam, gingen mijn gedachten grotendeels uit naar de legendarische Heren van de Eilanden. Deze edelen hadden ooit de macht over het eiland en de rest van de Hebriden.

Islay is een altijd veranderende collage met glooiende heuvels, uitgestrekte baaien en een rotsachtie kust. En als dat nog niet genoeg is, kun je in de verte ook van het uitzicht op de schaduwachtige Paps of Jura genieten. Deze uitgestrekte bergketen domineert het aangezicht van het nabijgelegen eiland Jura. Geniet in westelijke richting van de uitgestrekte, kobaltblauwe vlakte van de Atlantische Oceaan. Op een heldere dag kun je zelfs de kust van Ierland in de verte zien liggen.

Islay’s Stokerijen

The Bunnahabhain distillery at Bunnahabhain (Bonahaven) on the east coast of the island of Islay.

De Bunnahabhain Distillery in Bunnahabhain (Bonahaven) aan de oostkust van Islay | VisitScotland / Paul Tomkins

De epische schoonheid en romantiek van het eiland zie je in Islay’s acht stokerijen terug. Deze produceren single malts, beroemd voor hun herkenbaar, turfachtig en rokerig aroma. Wanneer deze turfachtige gerstemout met het verse water van Islay en een handje vol zeewier in contact komt, krijg je een drank die voor zowel kenners als complete nieuwkomers erg aantrekkelijk is.

Op de boeg van de veerboot van CalMac denk ik terug aan een Franse ober die me probeerde wijs te maken dat sterke drank geen ziel had, dat tijdens het maakproces alle smaak van het land en de weersomstandigheden verloren zouden gaan en dat wijn daardoor een superieure drank was.

Als je net als ik op de veerboot naar Islay reist en de zilte oceaan op je lippen voelt en je de geur van het aangespoeld zeewier op Islay ruikt, snap je dat deze ober het bij het verkeerde eind had. Je proeft Islay terug in de whisky. Vanaf de boot kon ik de stokerijen van Ardberg, Lagavulin en Laphroaig zijn, drie van mijn favoriete whisky’s ter wereld.

Laphroaig

The Laphroaig Distillery on the Isle of Islay.

De Laphroaig Distillery op Islay | VisitScotland / Paul Tomkins, alle rechten voorbehouden

Mijn eerste pelgrimage was naar Laphroaig. De uitgestrekte witgeverfde façade van deze adembenemende stokerij ligt pal aan de Atlantische Oceaan. Het zilte water vulde de lucht op mijn eerste rondleiding van de dag. In 2,5 uur leer ik hoe deze heerlijk rokerige whisky wordt gemaakt en rijpt. In de loods stond mij een proeverij met een aantal whisky’s direct uit het vat te wachten. Tot slot mocht ik mijn eigen fles vullen en mee naar huis nemen.

Lagavulin

The Lagavulin Distillery on the Isle of Islay.

De Lagavulin Distillery op Islay | VisitScotland / Paul Tomkins, alle rechten voorbehouden

Lagavulin is hierna aan de beurt. Er is gelukkig een nieuwe wandel en fietsroute langs de zuidkust van Islay aangelegd, waardoor ik met gemak alle drie de stokerijen te voet of met de fiets kan bereiken. Aangezien ik vandaag een handjevol glazen achterover ga slaan, kies ik ervoor om te lopen.

Lagavulin biedt een van de meest ontspannen rondleidingen in heel Schotland aan. Zodra ik binnenstap zie ik een super vriendelijke mevrouw in de knusse winkel die me naar een hoek in een rijkelijk ingerichte kamer wijst. Ik waan me in mijn grote leren stoel voor de open haard alsof ik in een groot Schots landhuis woon. Ondertussen geniet ik tevens lekker van een heerlijk rokerige, 16 jaar oude whisky.

Ardbeg

The Ardbeg Distillery on the Isle of Islay.

De Ardbeg Distillery op Islay | VisitScotland / Paul Tomkins, alle rechten voorbehouden

Tot slot is er Ardbeg. De wind waait inmiddels een stuk harder, waardoor ik de zilte oceaan een stuk beter proef. Het doet me denken aan de intense zoete en zoute smaak van Ardbeg. Ardbeg is een indrukwekkende stokerij. In 1981 dacht iedereen dat ze voorgoed haar deuren sloot, maar in 1997 werd ze nieuw leven ingeblazen. En ze staat nog steeds.

Ardbeg biedt een indrukwekkend aanbod aan rondleidingen aan. Ik koos voor de ‘Ardbeg Across the Decades’, waarmee ik dichterbij de ziel van de stokerij kon komen. Ik leerde d.m.v. van een collage aan oude foto’s en verhalen meer over de stokers die de geweldige drank door de jaren heen hebben gemaakt en over het maakproces van de whisky. Daarnaast genoot ik van een glas Ardbeg whisky uit elk decennium sinds de jaren 70 om de ontwikkeling van de stokerij ook te kunnen proeven.

Ardbeg heeft ook een café en een restaurant waar de rokerige whisky ook als ingrediënt voor gerechten wordt gebruikt. Ik vind het lastig om tussen de haggis met een Ardbegsausje en de runderquiche met Ardbeg in het beslag te kiezen.

Loch Uigeadail

Ik wilde meer over Ardbeg leren, waardoor ik besloot om met een paar van de stokers het gesprek aan te gaan. Een van hen opperde dat ik een wandeling naar Loch Uigeadail, de bron voor de whisky’s van Ardbeg. Ik wandel in de richting waar hij me naartoe stuurde, naar de top van de woeste heuvel achter de stokerij. Onderweg kom in de ruïne van een thans lang verlaten dorpje tegen. Uiteindelijk bereik ik Loch Uigeadail dat ik dankzij de wegtrekkende mist gelukkig in al zijn glorie kan bewonderen.

Zodra de zon in de oceaan uitdooft en de hemel rood en oranje begint te kleuren is het tijd om deze drie prachtondernemingen achter me te laten. In het gezellige Port Charlotte Hotel geniet ik van oesters met een goed glas whisky van Laphroaig en een portie versgevangen sint-jakobsschelpen van Loch Indaal dat naast het hotel ligt. Deze zeevruchten zijn natuurlijk met whisky van Lagavulin gemarineerd. Ik hef mijn glas op het eiland en zijn uisge beatha. Nu ik weet waar het vandaan komt en hoe het gemaakt wordt, zal elk glas alleen maar beter smaken.

Bezoek onze pagina over Islay om meer over het eiland en zijn stokerijen te leren.

 

Opmerkingen